Romanus & Selling, 2023-03-16

Foto: Linda Broström

Attentat och rasism i ny samtida spänningsserie

Journalisten Emmy Walt bokdebuterar med en ny kriminalromanserie om den hårdnackade och modiga journalisten Mila Savic. I den första boken Flykt lamslås Europa av flera samordnade terrorattentat. Samtidigt som Mila är ute på uppdrag i Europa, blir hennes dotter ett av attackernas offer.

Emmy Walt:

—  Arbetet med att sätta sig in i karaktärernas tankar och handlingar har varit svårt och jobbigt, trots att det handlar om en fiktiv berättelse. Men samtidigt har det varit lärorikt att lyfta på stenar som gör ont att lyfta på. Att skärskåda rasism, terrorism, radikalisering och utanförskap. Jag ville helt enkelt skriva för att förstå, en bok om den lilla människan i de stora händelserna, om att höra till och samtidigt känna utanförskap. Jag ville skriva en bok jag själv inte skulle lägga ifrån mig.

Om Flykt:

Mila Savic är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen. Plötsligt lamslås Europa av flera samordnade terrorattentat. Milas tolvåriga dotter Sophia blir ett av terrorns offer och när Mila får kontakt med pappa Marcus ligger Sophia i koma. Det går snart upp för Mila att alla flyg är inställda. Europa stängs, gräns för gräns, samtidigt som Marcus vakar på sjukhuset hemma i Sverige.

Mila blir alltmer desperat av oro för sin dotter. Men hon inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa i brand.

Flykt är första delen i en serie om den egensinniga journalisten Mila Savic som från ett lugnt familjeliv kastas rakt in i en värld av kaos och polarisering.

Medan de rundade ett äldre par gick Mila in på Facebook och började scrolla igenom sitt flöde. Det dröjde några sekunder innan hon förstod vad det var hon såg, och handen började skaka. Inläggen dominerades helt av lägesrapporter från olika attentat. Bilder blandades med skakiga mobilfilmer, visade skräckslagna människor som rusade i panik. Men klippen var inte från Frankrike. De var från Sverige.

— ur boken.

Emmy Walt är egenföretagare, fotograf och har tidigare arbetat som journalist. Hon bor på Gotland och Flykt är hennes debutbok. Del 2 om Mila Savic släpps 2024.

Ladda ner bokomslag och författarbilder.