Romanus & Selling, 2021-11-10

Foto: Stefan Tell

Den svarta dolken första delen i ny deckarserie om mystiska antikviteter i anrikt auktionshus

Den svarta dolken är första delen i Veronica Sjöstrands nya serie Rodins Auktionshus som handlar om Stella Rodin som motvilligt ärver det anrika auktionshuset när hennes far insjuknar. Stella är en av världens främsta konstexperter, med en faiblesse för vintageklänningar, varm vänskap och svårlösta mysterier. En historia lika spännande som lärorik. Del två, Den gråtande violinisten, släpps i maj 2022.

Stella Rodin tvingas överge Edinburgh och sitt jobb som expert på konstförfalskningar för att återvända till familjehemmet i Stockholm. Hennes pappa ligger i koma, auktionshuset är i kaos och Stella är den enda som kan återupprätta dess forna glans. Samtidigt skakas Stockholm av rasistiska mord utförda med SS-dolkar. När Stella upptäcker att hennes far handlat med nazistiska föremål inser hon förskräckt att familjen kan ha kopplingar till morden. Jakten på sanningen leder henne ut på farlig mark bakom överklassens polerade fasader.

Författaren Veronica Sjöstrand har ett stort konstintresse och kunde inte motstå att skriva om de svarta dolkarnas historia.

Veronica Sjöstrand:

– Det är oerhört spännande att få skriva om och leva sig in i Rodins Auktionshus och en värld som kombinerar lyx, flärd, passion, svärta och mörka hemligheter med spännande historia och konsthantverk, säger Veronica Sjöstrand. Vad gäller huvudpersonen i min bok, Stella Rodin så tycker jag om henne lite extra för att hon är så där oerhört nördig och kunnig på sitt område som konstexpert. Jag tycker kvinnor för sällan får vara riktigt duktiga experter och samtidigt härliga karaktärer inom litteraturen.

Svarta dolken ges ut den 21 december och kommer samma datum även ut som e-bok och ljudbok. Ljudboken läses in av Anna Maria Käll. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

Veronica Sjöstrand är författare och hedersledamot av Svenska Deckarakademin. 2008 debuterade hon med Änglalik, första delen i serien om gärningsmannaprofileraren Althea Molin, som följdes av ytterligare fyra delar. Veronica Sjöstrand har varit nominerad till årets bästa svenska deckare (2009) och 2020 nominerades hon till Årets deckarförfattare av streamingtjänsten Bookbeat.

För recensionsexemplar, bilder eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se