Romanus & Selling, 2024-03-25

Foto: Stefan Tell

Den hyllade författaren Johan Ehn aktuell med roman om kärlek, längtan efter tillhörighet och omvändelseförsök

Författaren, skådespelaren och regissören Johan Ehn är bokaktuell med romanen Den sovande. Berättelsen handlar om Christian som efter ett stormigt förhållande hittar en tillflykt i den andliga rörelsen Kunskapens källa. Den självklara gemenskap han först möts av visar sig dock vara villkorad. Homosexualitet är inte förenligt med läran, men det finns "hjälp" att få. Den sovande är en spännande berättelse baserad på verkliga händelser om att förlora sig själv i längtan efter mening och tillhörighet.

Omvändelseförsök är något som inte bara förekommer i stora delar av världen, utan även i Sverige, och utövas av religiösa samfund, av föräldrar, i parförhållanden, i skolor och många andra platser i samhället.

Johan Ehn:

– Boken är delvis inspirerad av verkliga händelser och bygger på samtal som jag har haft med personer som har utsatts för olika former av omvändelseförsök. Jag tillhörde själv under en period en liknande rörelse. Jag kunde välja att lämna, men det finns många som har haft det betydligt svårare. Det känns viktigt att skriva om detta, eftersom det är mer vanligt än vad många tror.

Foto: Stefan Tell

Studier visar att så många som 18%, nästan var femte ung hbtq-person i Sverige har upplevt att någon försökt att påverka deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. 5% har blivit utsatta för allvarligare försök till omvändelse, i form av medicinering, gruppterapi, böner eller exorcism. Det kan också handla om att bli förd ut ur landet, tvingad till äktenskap eller att bli skickad på uppfostringsresor.

Huvudpersonen i Johan Ehns roman är den snart trettioåriga Christian, som ställs inför ett ultimatum och skickas till det storslaget vackra Lake District i norra England för att ta reda på vad han är villig att offra. Där träffar han den charmige Lee som vänder upp och ner på allt.

Johan Ehn:

– Omvärlden visade mig tidigt att jag stack ut på ett negativt sätt. Jag var för tjejig och flamboyant och blev mobbad. Det skapade mindervärdeskomplex och självhat. Precis som bokens Christian, stod jag framför spegeln och övade mig på att se mer grabbig ut. Jag kämpade för att bli bra på fotboll och hockey, som jag egentligen avskydde, men jag ville ju passa in. Steget till att vara öppen för metoder som säger sig kunna ändra känslor och beteende blir inte så långt då.

Sveriges regering har utrett frågan om huruvida omvändelseförsök ska kriminaliseras, men har kommit fram till att det inte är nödvändigt. Detta trots att FN har likställt omvändelseterapi, en av de grövsta formerna av omvändelseförsök, med tortyr och betraktar det som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Homosexualitet är kriminaliserat i en tredjedel av världens länder och i flera av dessa kan det bestraffas med döden.

Johan Ehn:

– Vi lever i en tid där rättigheterna som vi har fått kämpa länge för, snabbt kan försvinna. Jag skriver böcker och pjäser för att påminna om vår historia, men även för att många frågor skaver i mig. Jag behöver reda ut dem för mig själv, och min önskan är dessutom att öka förståelse mellan människor. Ibland behöver vi samlas i motstånd för att hitta styrka tillsammans.

Den sovande har utgivningsdag den 29 maj. Ljudboken kommer samma datum och läses in av Johan Ehn själv. Recensionsdag: 12 juni. Bokomslag och pressbilder finns att ladda ner här

Om Johan Ehn

Johan Ehn, född 1967 och bosatt i Stockholm och Spanien, är verksam som författare, skådespelare, regissör och dramatiker. Han debuterade som författare med ungdomsromanen Down Under år 2017. Två år senare utkom Hästpojkarna som tilldelades 2020 års Nils Holgersson-plaketten och nominerades till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris samma år. 2021 utkom Inte död än, hans första roman för vuxna, som Nordisk Film har köpt optionsrättigheterna till. Johan föreläser även om hbtqi-historia, främst för unga vuxna.

För bokning av intervjuer, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, presskontakt, 0733 338840 och magdalena@highlandpr.se

För recensionsexemplar, vänligen kontakta press@bonnierforlagen.se