Romanus & Selling, 2020-10-08

Foto: Rachel Louise Brown

Den flerfaldigt prisbelönta boken Osynliga kvinnor nu på svenska

Den 21 oktober utkommer Osynliga kvinnor – Hur brist på data bygger en värld för män. Caroline Criado Perez, journalist, författare och internationellt uppmärksammad feministisk aktivist, har skrivit en glasklar faktabok om hur kvinnor världen över drabbas av okunnighetens könspolitik.

Mannens som norm

Visste du att endast 24% av de personer som hörs eller syns i nyhetsmedier är kvinnor, att de flesta arbetsplatser har en inomhustemperatur upp till 5 grader för låg för en kvinna, eller att det vid en bilolycka är 46% större risk att förolyckas om du är kvinna? Vår värld är uppbyggd kring mannen som norm och här är boken som med fakta tydliggör det, svart på vitt. 350 sidor ögonöppnare till alla som tror att vi uppnått jämställdhet.

Osynliga kvinnor belyser genom exempel från hela världen vad som händer när halva mänskligheten ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner – Osynliga kvinnor är en kompromisslös analys av vad vi inte vet, och – vad vi kan göra för att skapa förändring!

På Sunday Times topplista

Osynliga kvinnor (originalets titel Invisible women), har legat över 20 veckor på Sunday Times bestsellerlist, fått Royal Society Science Book Prize, Financial Times Business Book of the Year Award, blivit utnämnd till Book of the Decade av the Sunday Times och översatts till 26 språk.

Om författaren

Caroline Criado Perez är författare, tv-journalist och prisbelönt feministisk aktivist. 2015 fick hon den brittiska centralbanken att placera Jane Austens porträtt på den nya tiopundssedeln. Hon har tilldelats the Liberty Human Rights Campaigner of the Year award och brittiska imperieorden (OBE) av drottning Elizabeth II.

För mer information

Veronica Buchschatz, mediekontakt • veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se