Romanus & Selling, 2021-11-17

De nomineras till Adlibrispriset 2021

Två böcker utgivna på Romanus & Selling nomineras till Adlibrispriset 2021. Stöld av Ann-Helén Laestadius i kategorin "Årets roman" och Dit du går, följer jag av Lina Nordquist i kategorin "Årets debutant". Priset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser.

Adlibris jury har sagt sitt och nu kan alla bokälskare i Sverige rösta fram sina favoritböcker. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori. För att bli nominerad 2021 krävs att boken ska ha givits ut i Sverige under 2021.

Om Stöld

En januaridag när solen nyss återvänt norr om polcirkeln skidar nioåriga Elsa ensam till rengärdet och hittar sin kalv Nástegallu död. En man som hon känner igen håller i en blodig kniv och renkalvens öra. Elsa skräms till tystnad, smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hon får tag i örat men bevarar hemligheten som kommer att påverka henne långt senare i livet.

Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Ann-Helén Laestadius, född 1971, har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero men är uppvuxen i Kiruna. Hon är författare och journalist. 2007 vann Ann-Helén Laestadius en manustävling och debuterade med ungdomsboken Sms från Soppero. 2016 utgavs Tio över ett som tilldelades Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann Ann-Helén Laestadius även Norrlands litteraturpris och sommarpratade i Sveriges Radio P1.

Om Dit du går, följer jag

Vid sekelskiftet 1900 flyr Unni, Armod och lille Roar från Norge för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Den lilla flocken tvingas huka under naturens och skogsbondens brutala nycker i det nya landet med blå berg och svartmörka skogar. 

Mer än sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde. Hon planerar begravningen för sin svärfar Roar. Det gror mörkt i hörnen. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset ? Unnis och Armods kärlek var större än allt. Kåras oro är lika stor. Nu vill hon bryta tystnaden och avslöja hemligheterna. 

Dit du går, följer jag är en dramatisk historisk roman om hur beroende vi alla är av varandra och om kärlek över alla gränser. 

Lina Nordquist är docent i fysiologi och diabetesforskare, men tjänstgör för närvarande som riksdagsledamot. Hon är uppvuxen i Hälsingland och bor med familj i Uppsala.