Romanus & Selling, 2024-02-14

Fotograf: Maria: Johan Wingborg, Faysa: Niklas Thegerström

De kan belönas med det feministiska priset Årets Selma 2024

Årets Selma delas varje år ut till en person eller organisation som har gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och som har påverkat med en positiv förändring i samhället. För sjunde året i rad delas priset ut i samband med internationella kvinnodagen, och sedan förra året av bokförlaget Romanus & Selling som arbetar med en feministisk fackboksutgivning. Nomineringarna är klara och de som har möjlighet att belönas med priset Årets Selma 2024 presenteras här.

De nominerade är:

Maria Edström

Maria Edström, docent vid JMG, Göteborgs universitet, nomineras till Årets Selma för hennes mångåriga arbete med att synliggöra kvinnor i medierna. Redan 1992 startade hon det mediekritiska nätverket Allt är Möjligt som en reaktion mot stereotypa skildringar av kvinnor och män i massmedierna. Sedan dess har hon återkommande samlat in data till globala studier, deltagit i FN:s kvinnokommission, föreläst om genus och media, och forskat på ämnet genus och medier. I en tid när fakta ifrågasätts, är Maria Edströms årtionden av forskning och arbete ovärderligt för att visa att vi har långt kvar innan jämställdhet är nådd.

Faysa Idle

Faysa Idle, poet och författare till boken Ett ord för blod (skriven i samarbete med Daniel Fridell och Theodor Lundgren) nomineras till Årets Selma för att hon med pennan som vapen ger kvinnor och tjejer en röst och banar vägen för deras deltagande i en av vår samtids största utmaningar. Genom att berätta om sin uppväxt som utspelar sig i gängvåldets epicentrum bryter Faysa Idle normerna för hur gatuvåld traditionellt skildrats och vem som för talan. Där perspektivet hittills varit begränsat till männens har hon öppnat en dörr och uppmanar andra att följa efter.

SiS-tjejer

SiS-tjejer, en rörelse initierad av och för tjejer som har erfarenhet av SiS-institutioner, nomineras till Årets Selma. På bara ett år har de samlat 350 vittnesmål, där de belyser verkligheten bakom murarna och startat en offentlig debatt om våld, övergrepp och kränkningar som flickor tvingas utstå på Statens institutionsstyrelses hem. SiS-tjejer kräver en systemreform för att förhindra ytterligare trauma bland barn i statens vård och söker rättvisa för dem som har farit illa. De jobbar opinionsbildande, informerande och stödjande. De är överlevare, och deras röster skapar förändring.

Kvinnofolkhögskolan

Kvinnofolkhögskolan i Göteborg nomineras till Årets Selma för sin feministiska utbildningsinsats som oförtrutet pågått sedan 1985. Kvinnor, transpersoner och binära har här fått lära sig allt från att bygga, filma, skriva till att programmera och förändra världen. Från allmän kurs för högskolebehörighet till feministiska studier och sommarkurser. Betydelsen av att så många fått en feministisk grundutbildning kan inte överskattas och bör hyllas i dessa antifeministiska tider. Kvinnofolkhögskolan, Sveriges enda feministiska folkhögskola, arbetar, som Selma Lagerlöf, målmedvetet och metodiskt för upplysning, kunskap och bildning.

Susanna Romanus och Åsa Selling, grundare av bokförlaget Romanus & Selling:

– Med en gedigen kompetens hos våra jurymedlemmar och ett glädjande engagemang från allmänheten har vi tagit fram fyra vitt skilda nomineringar. Det har varit berikande att fördjupa sig i dessa personers och organisationers imponerande arbete. De sätter, på olika sätt, ett stort avtryck i jämställdhetsdebatten på både kortare och längre sikt. Priset Årets Selma är uppkallat efter Selma Lagerlöf som var en framstående pionjär och förespråkare för kvinnors rättigheter. I hennes anda påverkar dessa nominerade till en positiv förändring i samhället.

Jurygruppen för Årets Selma 2024 ser ut så här:

  • Deqa Abukar är entreprenör och grundare av Bling Startup. Hon är också initiativtagare till Womenisa. För sitt arbete har hon blivit uppmärksammad i Forbes 30 under 30 och utsetts till Årets Selma och är även vinnare av Svenska Stora Journalistpriset. Under 2022 grundade Deqa Abukar riskkapitalfonden BLING Capital med målet att överbrygga gapet i investeringsvärlden och hitta entreprenörer där ingen annan letar.
  • Susanna Romanus är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Åsa Selling är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Helena Westin har två karriärer, en som varumärkesbyggare och en som aktivist. Från att som aktivist ha varit med och tagit Priderörelsen till Sverige är hon idag styrelseproffs med uppdrag för SVT, Reklamombudsmannen, Identity Works, AIX Arkitekter, Fairlo, Briox och Insamlingsstiftelsen RFSL.
  • Seher Yilmaz är specialist inom jämlikhet och inkludering på Samhall. Hon har tidigare ansvarat för inkludering på SVT och varit ordförande för Rättviseförmedlingen. Hon har skrivit boken Vad jag pratar om när jag pratar om rasism, och kommer i juli ut med läromedlet Om rasism.
  • Ida Östensson är grundare till en rad organisationer och initiativ. Jämlikhetsstiftelsen Make Equal, samtyckesrörelsen FATTA, skateboardorganisationen No Limit Skate och samtalsrörelsen #killmiddag för att nämna några. Ida Östensson har vunnit många priser för sitt arbete så som första plats på Näringslivets Superkommunikatör, Årets folkbildare och Årets Bris-pristagare. Hon arbetar idag som generalsekreterare för barnrättsorganisationen ChildX och är ordförande för Make Equal.

Om Årets Selma

Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av bokförlaget Romanus & Selling. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Årets Selma delas ut på kvinnodagen den 8 mars och består av en prissumma på 10 000 kronor samt ett diplom. Priset Årets Selma grundades 2018 av SelmaStories och Bonnierförlagen och har sedan dess delats ut årligen. Sedan år 2023 har bokförlaget Romanus & Selling tagit över priset Årets Selma.

För intervjuförfrågrningar eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se