Romanus & Selling, 2022-01-10

Foto: Karin Alfredsson

Åsa Kalmér bokdebuterar och låter kvinnor berätta om sitt mest intima i boken Naket

Boken Naket – det mest intima är sprungen ur samtal som regissören och skådespelaren Åsa Kalmér har fört med kvinnor med olika bakgrund, erfarenheter och åldrar där de delar tankar om kärleken, döden och kroppen. Nakna berättelser av kvinnor om sexlivet efter 40. Vi får komma nära det mest intima; vad som sker i sängen, bakom lyckta dörrar och i tankarna som de allra flesta inte ens delar med sina närmaste.

Foto: Karin Alfredsson

Åsa Kalmér debuterar som författare med Naket – det mest intima , där hon låter individer träda fram. Modigt och ödmjukt berättar de om det mest intima, blottlägger det vackra, utmanande och lustfyllda.

Åsa Kalmér:

– Det finns få böcker om sex för kvinnor som inte är just handböcker. Jag ville veta hur andras sexliv såg ut och förstodatt jag inte var ensam om det. Älskade alla oralsex och analsex eller var det en myt? Hade jag ett bra sexliv och var det något som jag kan ha gått miste om? Jag har pratat med 21 kvinnor, där den yngsta är 40 år och den äldsta 94 år. Flera kvinnors svar var unisona. Exempelvis att kvinnor tar för sig mer av sex och ser till sin egen njutning i högre grad med åldern. De tycker att kärlek i kombination med erotik blir viktigare ju äldre man blir. Att få känna kroppslig och själslig närhet till en annan människa är det de flesta ytterst söker i erotiken.

I mitten på 1970-talet kom Hiterapporten, som bestod av sexualupplysaren Shere Hites djupgående intervjuer med 3000 kvinnor om deras samliv och missnöje med penetrationssex.

– Jag var 17 år när rapporten kom, och det var ju väldigt spännande och lärorikt att få ta del av alla dessa kvinnors redogörelser och bekännelser om sitt kön och sexliv. Sedan dess upplever jag att det har skapats en tystnad kring sexualitet och intimitet förutom den explicita exponeringen av den sexualiserade kroppen, säger Åsa Kalmér. Jag längtade efter att få lyssna till andras erfarenheter, lustfyllda som sorgliga, allt det som ett liv orsakat och förorsakat, och det har jag fått göra när jag har skrivit boken.

Naket – det mest intima ges ut av Romanus & Selling den 2 februari. Recensionsdag den 9 februari. Boken ges även ut som ljudbok där fem olika skådespelare representerar kvinnornas röster.

Åsa Kalmér, född 1961 i Stockholm, är en svensk regissör, skådespelare, manusförfattare och scenograf. Hon är utbildad vid L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq i Paris och inledde sin karriär som skådespelare på 1980-talet då hon startade Teater Bouffons tillsammans med Michaela Granit. 1991 regisserade hon sin första teaterpjäs, Bernard-Marie Koltès La nuit just avant les forêts, med skådespelaren Thorsten Flinck på Dramaten. Hon var regiassistent åt Ingmar Bergman vid uppsättningarna Rummet och tiden (1993) och Vintersagan (1994).

Åsa Kalmér har iscensatt samtida, svenska dramatiker som Kristina Lugn, Ann Jäderlund, Katarina Frostenson och Bodil Malmsten samt utländska dramatiker som Bernard-Marie Koltès och Dea Loher. Laura Ruohonens Drottning K på Elverket Dramaten blev en stor succé 2005. Hon har bearbetat verklighetsbaserade böcker för scenen som Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj, Theres av Steve Sem-Sandberg och Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Hon har även regisserat bland annat en julkalender för SVT samt operaföreställningar för såväl Norrlandsoperan som Folkoperan.

Naket – det mest intima är Åsa Kalmérs första bok.

För recensionsexemplar, bilder eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, Romanus & Selling,  0733 338840,  magdalena@highlandpr.se