Romanus & Selling, 2024-02-07

Foto: Linda Broström

Årets bok-vinnaren Lina Nordquist tillbaka med ny historisk roman i Hälsingemiljö

Foto: Linda Broström

Lina Nordquist debuterade med Dit du går, följer jag som fick priset Året bok 2022. Nu är hon aktuell med sin tredje roman, Tigerkakshjärta. En släktsaga om starka familjeband och gruvliga svek kring gårdarna i Rengsjö vid foten av Hälsinglands blånande berg.

Lina Nordquist:

– Berättelsen om Eder och hans lillebror Tom växte fram när mina egna söner var små. Medan jag skrev hörde jag dem leka på våningen ovanför min skrivarskrubb. Boken inleds år 1935 i ett trångt och dragigt hyresrum i Gävles fattiga kvarter, där storebror Eder måste ta ansvar fast han knappt fyllt fyra år. Just när vintern kyler som mest tvingas pojkarnas mamma packa ihop det lilla de har. Familjen ställs på gatan.

Utsatthet är ett återkommande tema i Lina Nordquists skrivande.

– Utsatthet gör mig ledsen och sätter sig som en hulling i hjärtat. Jag kan inte låta bli att skildra det smärtsamma och svåra, men jag skriver också om mod och styrka. Jag skriver om hur mycket en annan människa kan lyfta och stötta oss och hur illa en människa kan göra en annan. Tigerkakshjärta är den roman jag själv är mest stolt över, säger Lina Nordquist.

Handling

Året är 1935, vintern är iskall på Brynäs och den unga Benedikte har inte längre något val; skafferiet gapar tomt och hennes små pojkar håller på att tyna bort. 2023 minns Eder vad hans mor tvingades göra för att rädda honom själv och lillebror Tom. Han minns också miraklet: morfars stuga i Rengsjö, värmen och rotmos med smör. Han minns hur allt föll samman igen, hur sanningen om det förflutna kom i kapp och ödelade. Och så minns han kärleken.

Om Linda Nordquist

Lina Nordquist är docent i fysiologi och diabetesforskare, men tjänstgör för närvarande som riksdagsledamot. Hon är uppvuxen i Hälsingland och bor med familj i Uppsala. Tigerkakshjärta är hennes tredje roman efter Livet innan du dör och Dit du går, följer jag som blev Årets bok 2022.

Tigerkakshjärta har utgivningsdag den 26 mars. Ljudboken släpps samma dag och läses in av skådespelaren Gerhard Hoberstorfer.

För intervjuförfrågningar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se