Romanus & Selling, 2022-11-08

Foto: Ville Juurikkala

Antti Tuomainen nomineras till Petrona Award 2022

Antti Tuomainen är en av författarna som kan få det prestigefyllda brittiska priset Petrona Award 2022. Han nomineras till utmärkelsen ”Årets bästa skandinaviska kriminalroman” för KaninfaktornThe Rabbit Factor. Boken är översatt till engelska av David Hackston. Prismottagaren avslöjas den 8 december. Bland övriga nominerade författare finns: Maria Adolfsson, Kjell Ola Dahl, Katrine Engberg, Jørn Lier Horst & Thomas Enger och Anders Roslund. Läs mer om nomineringarna och priset här.

Juryn om de nominerade titlarna:

De utmärker sig för sitt språk, persongalleri, intrig och kvalitet överlag. De är originella, uppfinningsrika och ofta genreöverskridande och tar sig an högst komplexa ämnen som arv, mental ohälsa och djup sorg.

Om Petrona Award

The Petrona Award är ett brittisk pris som grundades till minne av skribenten och en av de första bloggarna Maxine Clarke som avled i december 2012. Hon brann för översatt kriminallitteratur, särskilt från de skandinaviska länderna. På sin blogg "Petrona" skrev hon hängivet och passionerat om genren. Maxime var en stor förespråkare och taleskvinna för skandinavisk kriminallitteratur.

Om Kaninfaktorn

Henri Koskinen älskar det förutsägbara. När han oväntat blir arbetslös och samtidigt får beskedet att hans bror Juhani är död och att han ärvt broderns kaotiska äventyrs-park, skakar hans ordnade och ensamma tillvaro som försäkringstjänsteman rejält. 

Horder av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare av broderns spelskulder blir en regelrätt mardröm, men i parken finns också den förtjusande driftansvariga Laura. Snart inser Henri att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att hans liv skulle kunna fyllas av äventyr och kärlek om han bara vågar kasta loss.

Berättelsen om Henri Koskinen är en utsökt kombination av actionfylld, hisnande thriller och underfundig, varm kärlekshistoria.

Sagt om boken:

 ”Tuomainen är Europas roligaste författare!” The Times

 ”Du förväntar dig inte att skratta när du läser om  fruktansvärda brott men det  är just vad du gör när du  plockar upp en av Tuomainens underfundiga thrillers.” New York Times

Om Antti Tuomainen:

Antti Tuomainen, född 1971, är en internationellt hyllad och prisbelönt deckarförfattare som jämförts med bl a Fredrik Backman och Arto Paasilinna. Hans böcker är översatta till över 30 språk. Kaninfaktorn som kom ut i Finland 2020, följs upp av Älgparadoxen och Bäverteorin.