Romanus & Selling, 2023-12-20

Foto: Carl-Johan Utsi

Ann-Helén Laestadius tilldelas Moa-priset 2023

Journalisten och författaren Ann-Helén Laestadius belönas med Moa-priset 2023. Priset, som är instiftat av ABF-förbundet och Sällskapet Moas Vänner, delas ut lördagen den 27 januari kl 14.00 i ABF-huset i Stockholm.

Motiveringen lyder:

"Ann-Helén Laestadius får Moapriset 2023 för ett författarskap som ger röst och värdighet åt människor som förtrycks i eget land. Det kan handla om samisk identitet (SMS från Soppero), rivningen och flyttningen av Kiruna (Tio över ett), hotelser och tjuvjakt på samernas renar (Stöld), eller om enspråkspolitikens generationsärvda trauman (Straff).

I Moas anda utgår Laestadius från barnets kraft och vrede över klassamhällets orättvisa maktutövande. Den svenska statens kolonialpolitik och exploatering av samernas sedan urminnes tider egna renbetesland ovan odlingsgränsen ger bakgrunden till oförglömliga flickgestalter som Agnes, Maja och Elsa.

Med kollektivromanen Straff når Laestadius nya höjder i skildringen av barnmisshandeln i 1950-talets nomadskolor där det samiska hjärtespråket förbjöds, med vingklippta och självföraktande vuxna som resultat. Ann-Helén Laestadius är en författare i stark utveckling som klockrent hör hemma i Moalinjen i svensk litteratur.”

Om Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är författare och journalist. Hon är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Sedan 2001 är hon bosatt i Solna.