Romanus & Selling, 2022-09-01

Foto: Elisabeth Ohlson

Ann-Helén Laestadius roman Stöld blir film på Netflix

Ann-Helén Laestadius prisbelönta roman Stöld ska filmatiseras av Netflix. Elle Márjá Eira regisserar efter ett manus av Peter Birro och filmen väntas ha premiär 2024.

– Jag är överlycklig! För mig som författare är det förstås en dröm att se min bok bli till film och nå en ny publik ute i världen. Och jag är väldigt glad över att just Netflix med deras räckvidd satsar så stort på en samisk berättelse, säger Ann-Helén Laestadius i ett pressmeddelande.

Stöld är Ann-Helén Laestadius elfte bok och första roman för vuxna. Den har älskats av tiotusentals läsare, tilldelats flera utmärkelser, bland annat Årets Bok 2021, och sålts till ett tjugotal länder.

Om stöld

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Om Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är författare och journalist. Hon är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Sedan 2001 är hon bosatt i Solna. År 2007 debuterade hon med ungdomsboken Sms från Soppero när hon vann en manustävling. 2016 kom ungdomsromanen Tio över ett, som tilldelades Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann hon även Norrlands litteraturpris och var sommarpratare i Sveriges Radios P1.

I romanen Straff som utkommer januari 2023 fortsätter Ann-Helén Laestadius att skildra samernas liv och utsatthet.