Romanus & Selling, 2023-10-31

Foto: Carl-Johan Utsi

Ann-Helén Laestadius nomineras till Pennskaftspriset 2023

Nu är årets finalister till Pennskaftspriset presenterade och journalisten och författaren Ann-Helén Laestadius är en av de tre. Priset, som delas ut av föreningen Pennskaftet, har delats ut sedan 1989 och går till  ”en eller flera kvinnliga journalister som under de senaste åren gjort ett föredömligt journalistiskt arbete”. Övriga finalister är Anna-Lena Laurén och Sarah Britz.

Pristagaren avslöjas på Pennskaftets årsmöte den 22 november 2023. Prissumman är på 10 000 kronor.

Motiveringen

Hon är journalisten och författaren vars böcker Stöld och Straff om samernas kamp för rätten att leva efter sina traditioner, damp rakt ned i 2020-talets industriella explosion i Norrbotten. Böckerna är skrivna i form av kriminalromaner där författaren på ett både poetiskt och omsorgsfullt sätt ger ett inifrånperspektiv som berör såväl rättsväsende, rasism och renskötsel – och om ett majoritetssamhälle som svikit sin egen ursprungsbefolkning. Genom berättelserna löper det samiska arvet som en blodröd ådra och lämnar ingen oberörd. Ann-Helén duckar varken för våld eller de svåra frågorna om psykisk ohälsa utan låter huvudpersonen möta alla de problem som den samiska befolkningen fått utstå. Dessutom ser hon också kvinnornas utsatthet i detta och utan att för den skull förlora läsarens uppmärksamhet. Böckerna har rosats av kritiker och är sålda till 22 länder.

Om Pennskaftet

Pennskaftet är en förening för kvinnliga journalister och fotografer i hela Sverige. Föreningen bildades den 17 maj 1988 med syfte att stärka kvinnliga journalister i deras yrkesutövning genom att ordna möten som kan ge både kunskap och inspiration. Den vill också verka för att fler kvinnor syns och hörs i media.

Om Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är författare och journalist. Hon är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Sedan 2001 är hon bosatt i Solna.